Nagrađene opštine, preduzeća i NVO

Bez autora
Dec 25 2012

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) dodelila je juče priznanje lokalnim samoupravama, firmama i organizacijama koje su u ovoj godini dale najveći doprinos zapošljavanju. Nagrađeni su grad Čačak koji je kroz Lokalne akcione planove zaposlio 188 ljudi, dve opštine - Odžaci i Obrenovac koje su takođe izdvojila značajna sredsta i zaposlila veliki broj građana. Takođe, priznanje je uručeno i organizaciji Etno mreža za razvoj ženskog preduzetništva i očuvanje tradicije. Nagrađene su i četiri kompanije. Za uspešno pokretanje sopstvenog posla nagrađena je firma Radović enterijer iz Požege koja danas zapošljava 51 radnika, niška pekara Branković dobila je priznanje za doprinos u zapošljavanju osoba sa invaliditetom budući da je tokom 2012. godine zaposlila osam osoba sa invaliditetom.

Nagrađene opštine, preduzeća i NVONacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) dodelila je juče priznanje lokalnim samoupravama, firmama i organizacijama koje su u ovoj godini dale najveći doprinos zapošljavanju.

Nagrađeni su grad Čačak koji je kroz Lokalne akcione planove zaposlio 188 ljudi, dve opštine - Odžaci i Obrenovac koje su takođe izdvojila značajna sredsta i zaposlila veliki broj građana. Takođe, priznanje je uručeno i organizaciji Etno mreža za razvoj ženskog preduzetništva i očuvanje tradicije.

Nagrađene su i četiri kompanije. Za uspešno pokretanje sopstvenog posla nagrađena je firma Radović enterijer iz Požege koja danas zapošljava 51 radnika, niška pekara Branković dobila je priznanje za doprinos u zapošljavanju osoba sa invaliditetom budući da je tokom 2012. godine zaposlila osam osoba sa invaliditetom.

Iz kategorije malih i srednjih preduzeća priznanje NSZ dobio je Real knitting d.o.o Gajdobra iz Bačke Palanke koje se bavi proizvodnjom ženskih čarapa od najlona i koje je uposlilo 205 radnika u saradnji sa NSZ a u narednoj godini planira proširenje i zapošljavanje još 100 radnika.

U kategoriji velikih preduzeća nagradu je dobila kompanija Fijat automobili Srbija iz Kragujevca koja je ove godine zaposlila više od 900 nezaposlenih lica sa evidencije NSZ.

Nagrađene su i filijale NSZ koje su u ovoj godini postigli najbolje rezultate - filijale Kragujevac, Mladenovac, Zrenjanin, Pirot i Kosovska Mitrovica.

Direktor NSZ Dejan Jovanović je, uručujući priznanja dobitnicima, istakao da su oni u ovo vreme ekonomske krize "heroji i da služe za uzor".

Jovanović je izjavio da je ove godine zaposleno 200.000 građana sa evidencije te službe i da u 2013. godini očekuje još bolje rezultate. On je dodao da NSZ ne može preuzeti celu odgovornost za zapošljavanje i da je dobro što Vlada radi na privlačenju stranih investicija, a važno je podstaći i domaće preduzetnike da još više ulagažu i zapošljavaju.

Jovanović je ocenio da je obrazovni sistem jedan od izazova u predstojećem periodu jer na tržištu rada trećina nema srednju školu. Skcenat će biti stavljen i na zapošljavanje mladih, jer je na evidenciji oko 200.000 ljudi mlađih od 30 godina.

Jovanović je dodao da će pažnja biti posvećena i ljudima koji su bez posla ostali u periodu privatizacije, istakavši da su za otvaranje novih radnih mesta neophodne investicije.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović izjavio je da će se sledeće godine raditi na prevazilaženju problema nezaposlenosti.

Martinović je naglasio da je usvojen Akcioni plan za 2013. godinu, po kome će prioritet biti zaposljavanje mladih, socijalno ugorženih i viškova na tržistu rada, zbog restrukturiranja preduzeća. Plan je da se najugroženijima pomogne i kroz sistem javnih radova, a to ministarstvo i NSZ će podržati i programe za zapošljavanje u lokalnim samoupravama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik